'Uyutma' yöntemi tartışılırken formül geliştirildi! Sokak köpekleri için düğmeye basıldı: 'Yasaklı ırklar' detayı...

Başıboş sokak köpekleri uzun süredir Türkiye'nin en çok konuşulan konularından. Sokak köpekleri uyutulacak mı sorusuyla ilgili tartışmalar devam ederken Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti; 'mobil kısırlaştırma' üniteleri formülüne yoğunlaşıldı. Taslak çalışmasında uyutulması öngörülen yasaklı ırklar bir bir sıralandı. Çocuk parklarıyla ilgili denetimler için de ayrıca parantez açıldı.

Sokak hayvanlarıyla alakalı problemlerin çözümüne yönelik yasa işlevini gerçekleştirmesine yol gösterecek tespitler Tarım ve Orman Bakanlığından geldi. Bakanlık TBMM'ye rapor gönderdi. Raporda çözümde belediyelerin mühim rol oynadığının altı çizildi. Sahipsiz hayvanların namacıyla azalmadığına dair açıklama yapılırken yeni formülün ayrıntıları da paylaşıldı.

Şehirlerdeki hayvan adedinin bilinmemesi ve hayvanların kayıt altına alınmasında karşılaşılan zorluklara ilgi çeken Bakanlık, sahipsiz hayvanların belediyelerce dijital kimliklendirme ile HAYBİS veri tabanında kayıt altına alma işlemlerinin yoğunlaştırılmakta olduğuna ilgi çekti.

Sabah'ın aktardığı bilgiye göre; sahiplenilmiş hayvanların da kayıt altına alınıp takibinin de devam ettiğine işaret eden Bakanlık, dijital kimliklendirme ile PETVET sisteminde kayıtların tutulmakta olduğunu kaydetti.

"ÇÖZÜM İÇİN KRİTİK GÖREV BELEDİYELERİN"

Sokak hayvanları popülasyonunun denetimüne dair aksaklıklara da vurgu yapan Bakanlık, hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini yapmaktan belediyelerin mesul olduğuna ilgi çekti.

"Kısırlaştırma adedinin artarak popülasyon denetimünün sağlanması hüküm kapsamındaki iş ve işlemlerin mahalli yönetimlerce gerçekleştirilmesine bağlıdır" ifadelerini kullanan Bakanlık, bozukluğun çözümünde kritik görevin belediyelerde olduğunu vurgu yaptı.
Belediyelerin hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini yapmak amacıyla kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi, büyükşehir belediyelerinin ise binde üç kaynak ayırması luzumluluğuna ilgi çeken Bakanlık, ayrılan bu ödeneklerin diğer bir gaye amacıyla kullanılmaması gerekliliğini de anımsattı.

SAHİPSİZ HAYVANLAR NİÇİN AZALMIYOR?

Bakanlık bozukluğun çözüme kavuşmamasının namacıylaiyle alakalı şunları kaydetti:

"Yerel yönetimlerce yapılan kısırlaştırma adedinin hayvanların yavrulama adedinin çok altında kalması ve rehabilitasyonu yapılan hayvanların da alakalı yasa maddesi gereğince alındıkları ortama geri bırakılma mecburiluğunun bulunması namacıylaiyle sokaklardaki sahipsiz hayvan adedi azaltılamamaktadır."

İŞTE BAKANLIĞIN YENİ FORMÜLÜ

Bakanlık, uyutma tartışmalarının yaşandığı süreçte sokak hayvanı popülasyonunu denetim altına alabilmek amacıyla "mobil kısırlaştırma" üniteleri formülünü gündeme getirdi. Bakanlık, "geçici kısırlaştırma üniteleri kurulması ile çalışma usul ve esaslarının düzenleneceği yönetmelik taslak çalışması Bakanlığımızca yürütülmektedir" dedi.

Çalışmaya göre; özel geçici kısırlaştırma ünitelerinin kurulması ve kriterlerinin belirlenmesinde Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlükleri yetki sahibi olacak. Geçici kısırlaştırma merkezlerinde; elektrik ve su kullanım belgeleri ve tesisatları, ameliyat masası, ameliyatlar amacıyla özel ışık kaynağı, ilaç amacıyla buzdolabı, etüv (alet ve ekipman sterilizasyonu amacıyla) gibi ameliyathanede bulunması gereken her türlü teknik vasıta gereçlerin bulundurulması mecburi olacak.

AK Parti'nin yaptığı çalışmada saldırgan ve tehlikeli ırktan olan sokak hayvanlarının uyutulmasına yönelik düzenlemenin yer alması beklenirken, Tarım Bakanlığı, "tehlike arzeden yasaklı ırkların; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully" olarak belirlendiğini kaydetti.

'ÇOCUK PARKI' DETAYI

Bakanlık yasaklı arkların sosyal yaşamı kısıtlamaması amacıyla; ağızlık ve tasmasız dolaştırılmaması, halkın yoğun varolduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklara sokulmamaları konusu ile alakalı denetimlerin de yapıldığını belirtti.

KUDUZLA MÜCADELE

Bakanlık, adedi katlanarak yükselen kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla, her sene Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı kapsamında kedi ve köpekler amacıyla ülkesel aşılama uygulaması uygulandığını bildirdi.

Sahipsiz kedi ve köpeklerin aşılanması amacıyla mahalli yönetimlere aşı desteği sağlandığına ilgi çeken Bakanlık, kuduzla mücadelede oral aşı uygulamasını da yürüttüklerini ifade etti. Son üç senede 225 bin kilometrekarelik ormanlık ve kırsal alana 4,5 milyon adet aşılı yem atıldığına vurgu yapan Bakanlık, 2023 senesi sonbaharında başlattıkları çalışma ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde aşağı yukarı 132 bin kilometrekare ormanlık ve kırsal alanda oral aşı atım çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.Bu içerik Hazar Gönüllü doğrultusundan yayına alınmıştır

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ Güldüren anlar! Valiye yakalandılar Ev sahibi ile kiracı birbirine girdi! 'Burayı kan gölüne çeviririm' Tahta kaşıkla cinsel hücum dehşeti! Banyoda dakikalarca kaydetmişler