Turizmi Türkiye geneline yayacak projeye Burdur'dan başlandı... 81 ilde turizm atağı

Turizmi 12 aya ve tüm illere yaymak için TÜRSAB'ın hayata geçirdiği 'Turizm Yüzyılı' projesi Burdur'dan başladı. Pilot il olarak seçilen Burdur'da turizmi...

TURİZMİ ülke geneline yaymak suretiyle Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB), yaşama geçirdiği “Turizm Yüzseneı” projesinde ilk ismim Burdur’da atıldı. Pilot il olarak seçilen Burdur’da turizmi canlandırmak amacıyla belediyeler, üniversiteler ve sektör temsilcileri bir araya gelerek işbirliği yapacak. Bu kapsamda Burdur’daki öğelerin ön plana çıkarılması amacıyla düzenlenen çalıştayda bir araya geldiğimiz TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Turizmden yeteri kadar değer görmeyen güzelliklerinin öne çıkarılması amacıyla daha daha eskiden Afyonkarahisar, Eskişehir gibi illerde atılan ismimlar şimdide Turizm Yüzseneı adıyla Burdur’da atılacak. Seyahat acentelerimizin katkısıyla hem Burdur hem de turizmden hak ettiği payı şimdilik alamamış başka illerimiz, mühim bir gelişim kaydedecek” dedi.

‘REKABETTEN UZAKLAŞMALIYIZ’

“Burdur’da turizme dair rakamları iki-üç sene amacıylade en az 10 kat artıracağız” diyen Bağlıkaya, projenin yolculuğuna Burdur’dan sonra Elazığ, Erzincan ya da Erzurum illerinden birisi ile  devam edileceğini açıkladı.

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Bağlıkaya, projenin detaylarını şu şekilde anlattı: “Sekiz sene evvelce illerin turizm potansiyeli neyse bugün de aynı. Bizim bütün turizm aktivitemiz 4-5 kentte geçiyor. Burada çok ciddi bir dengesizlik var. Türkiye’de turist adedinin yükselmesi başka illerin de döneme girmesiyle mümkün. Amacımız turizmi deniz-kum-güneşin dışına çıkarabilmek. Bir başka hedefimiz ise gelir seviyesi daha yüksek turisti getirebilmek. Baktığımızda burada düşüş var. Yedi sene evvelce yüksek gelir grubu turist daha yüksekmiş. Bunu da çoğaltmak amacıyla rekabetten uzaklaşmak gerekiyor. Rekabet de deniz kum güneşte ve natural olarak fiyatla oynamak gerekiyor. Turizm potansiyeli yüksek olup hakkettiği gelirleri alamayan şehirleri çalışarak öne çıkaracağız.” Bağlıkaya, Burdur’da ilk etapta bölgenin hangi pazarlara ideal bulunduğu ve yurtamacıylade hangi şehirlerle toplu edilip tur programına alınabileceği üstünde çalıştıklarını belirtti.

Firuz Bağlıkaya

POTANSİYEL 10 KAT ARTACAK

“Burdur’a yeni mamüller kazandırıp öne çıkaracağız” diyen Bağlıkaya, “Örneğin Afyon beş sene evveline kadar gelip geçilen bir yerdi. Afyon’daki potansiyel neyse Burdur’daki de en az o kadardır. Türkiye’de şu anda insanlar bu tür yerlerde akraba eş arkadaş ziyaretlerine giderken de kalıyor. Burada bir gece kalması çok mühim. İlk hedefimiz bu. Dolayısıyla bu bulunduğunda bölümde yatırımcılar da otel yapmaya başlar, restoranlar da gelişir. İlk baştaki ivmeyi kazandıracak aktiviteyi yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Firuz Bağlıkaya, Burdur turizmini 10 kat büyütme hedefinin, ilin turizm değerleri hesaba katıldığında çok gerçekçi bulunduğunun da altını çizdi.

BURDUR’UN TURİZM ZENGİNLİKLERİ

- Salda Gölü

- İnsuyu Mağarası

- Burdur Müzesi

- Doğa Tarihi Müzesi

- Sagalassos Örenyeri

- Kibyra Örenyeri

- Lisinia Doğa Proje Alanı

141 BİN 499 KONAKLAMA

ANTALYA, Muğla, Denizli, Afyon ve Isparta ile sınır komşusu olan Burdur; Antalya, Isparta Süleyman Demirel ve Denizli Çardak havalimanlarına da son derece yakın uzaklıkta yer alıyor. Şehir Güller Ekspresi’nin mühim durağı olarak gösteriliyor. Burdur’da 2023’te 5 bin 654’ü yabancı, 135 bin 845’i yerli olmak üzere toplamda 141 bin 499 konaklama yapıldı. 2023’te Sagalassos Antik Kenti’nin ziyaretçi adedi yüzde 43.37, Kibyra Antik Kenti’nin yüzde 25.65, Kremna Antik Kenti’nin yüzde 45.64 ve Doğa Tarihi Müzesi’nin yüzde 15.82 arttı.