Teknoloji çağında yazılım sorunu... Aşı reddinin faturası hekimlere ve hastalara çıkarıldı!

Sağlık Bakanlığı, Aile Sihhati Merkezlerine resmi makale göndermeden, aşı reddi sisteme girilen ve şimdilik girilmemiş olan hastalar amacıyla ay sonuna yalnızca 2 gün kalmışken gene dilekçe doldurtulması talebinde bulundu.

İSTANBUL - Ay sonuna iki gün kala dilenen bu çalışma, binlerce aşı evrak işlemi, binlerce sayfa kağıt ve binlerce şahsa ulaşmayı imkânsız kılıyor.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, son zamanlarda yaşanan program sorunlarının ve güncellemelerinin aile doktorluğu çalışanlarını ve hastaları ciddi şekilde mağdur ettiğini açıkladı.

Dr. Kandemir, “Aile doktorluğunde ilaç makalemından izlemlere, aşılara ve taramalara kadar her işlemimizi bundan sonra elektronik ortamda yapıyoruz. Bu hal hem aile doktorları hem de hastalar amacıyla büyük bir basitlik sağlaması gerekirken, Bakanlığın kullandığı program sistemlerinden kaynaklanan sorunlar ve güncellemeler nedeniyle mağduriyet yaşıyoruz” dedi.

YENİ BİR SORUN DAHA EKLENDİ!

Bakanlığın program sisteminde yaptığı güncellemeden kaynaklı bir sorun daha meydana çıktı.

Dr. Kandemir, “Aşı reddi yapılmış, imzası alınmış ve verileri müdürlüğe sunulmuş hastalardan gene evrak düzenlememiz ve onları gene kurumlara çağırmamız beklendiği bildirildi. Sistemde hata varsa bile arşivlerden bunu onaylayabilecekken ya da ay başında bilgilendirme yapılarak uygulamaya konulabilecekken kendi sorunlarının faturasını masa başından hastalara ve aile doktorluğu çalışanlarına kesmek kabul edilebilir bir hal değildir. Hastalar gelemezse ya da ay bitmesine iki gün kalmışken hastalar çağrılamazsa ki olası görünmüyor, aile doktorluğu çalışanlarının hak edişlerinde kesinti yapılabilecek” şeklinde konuştu.

Bu tür sorunlerin ilk defa yaşanmadığını altını çizen Dr. Kandemir, “Hastalarımıza reçete yazdığımız sistemden kaynaklanan aksamalar yüzünden bazı hallarda hastalarla 1-2 saati aşan süreler beklemek mecburiyetinde kalıyoruz. Rapor düzenlediğimiz diğer bir sistemden kaynaklanan sms beklerken gene kapıda hastalarımız yığılıyor. Bu yüzyılda, teknoloji çağında işimizi kolaylaştırması gereken program sistemleri aksaklıklar nedeniyle sorun yaratıyor” dedi.

Dr. Kandemir, sahip olunan program sistemlerinin acilen elden geçirilmesi ve aksamaların önüne geçilmesi gerekliliğini belirterek, “Hastalar da esasen yoğun şartlarda vazife yapan aile doktorluğu çalışanları da masa başındaki sistem sorunları nedeniyle mağdur edilmemeli. Acilen çağa yakışan ve aksamayan program sistemleri kurulmalı” davetinde bulundu. Aile doktorluğu çalışanları ve hastalar, Bakanlık'tan bu meseleye kalıcı bir çözüm bulmasını bekliyor.